INTRODUCTION: We assessed the effect of dipyridamole, a phosphodiesterase inhibitor, on liver regeneration in experimentally hepatectomized rats.
METHODS: Sixty Wistar-Albino rats were divided into two groups as control and study groups. Each group has been divided into three subgroups containing 10 rats each. After 70% liver resection has been performed to the rats, upon resection dipyridamole infusion to the study group and 0.9 % NaCl infusion to the control group has been done. Rats were allowed to survive for 24, 48, and 72 h and then they were sacrificed. Relative liver weight, AST, ALT, ALP, albumin and PT were measured. Histopathologic assessment was obtained by mitotic index and proliferating cell nuclear antigen (PCNA) labeling index.
RESULTS: There were statistically significant differences between study and control groups in ALP and relative liver weights at 24, 48, and 72 h (p < 0.05).
There were also statistically significant differences between the groups in PT and albumin levels at 48 h for PT, and 24 h and 72 h for albumin levels (p < 0.05). There were no statistically significant differences between study and control groups in AST and ALT at 48 h (p > 0.05). Mitotic index and PCNA labeling index were significantly higher in study group for each time period (p < 0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The dipyridamole exogenously applied after partial hepatectomy has provided improvement in morphological, biochemical and histopathological parameters.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada deneysel olarak parsiyel hepatektomi yapılan sıçanlarda karaciğer rejenerasyonu üzerine bir fosfodiesteraz inhibitörü olan dipiridamolün etkisini değerlendirmeyi amaç edindik.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Altmış Wistar-Albino cinsi sıçan kontrol ve çalışma grupları olarak iki gruba ayrıldı. Her grup, her biri 10 sıçan içeren üç alt gruba ayrılmıştır. Sıçanlara % 70 karaciğer rezeksiyonu yapıldıktan sonra, çalışma grubuna rezeksiyon sonrası dipiridamol infüzyonu ve kontrol grubuna % 0.9 NaCl infüzyonu yapıldı. Denekler hipovolemi oluşturmak sureti ile sakrifiye edilerek 24., 48. ve 72. saatlerde kalan karaciğer dokusu çıkarılarak tartıldı. Rölatif karaciğer ağırlığı, AST, ALT, ALP, albümin ve PT ölçüldü. Histopatolojik değerlendirme için mitotik indeks ve prolifere olan hücre nükleer antijen (PCNA) değerleri elde edildi.
BULGULAR: Çalışma grubu ile kontrol grubu arasında, ALP ve rölatif karaciğer ağırlıkları arasında 24, 48 ve 72. saatlerde istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p <0.05). Gruplar arasında PT ve albümin düzeylerinde PT için 48. saat,albümin düzeyleri için 24 ve 72. saat istatistiksel olarak anlamlı fark vardı idi (p <0.05). Fakat AST ve ALT ölçümlerinde çalışma ve kontrol grupları arasında 48. saatte istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p> 0.05). Mitotik indeks ve PCNA değerleri, her bir süre için çalışma grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p <0.05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Parsiyel hepatektomi sonrası ekzojen olarak uygulanan dipiridamol morfolojik, biyokimyasal ve histopatolojik parametrelerde iyileşme sağlamıştır.