INTRODUCTION: to compare the pregnancy results in adolescent age group with pregnancy results of the pregnant women in reproductive age.
METHODS: In 2010 and 2015, among patients who applied to Erzincan University Faculty of Medicine, Mengücek Gazi Education and Research Hospital, results regarding 222 pregnant adoles¬cents between ages of 14-19 and the 97 pregnant women bet¬ween ages of 19-34 were retrospectively evaluated.
RESULTS: Average age of adolescent pregnant women were found to be 17,3±0,9 years (14-19 year-olds), whereas average age of the pregnant women at reproductive phase were deter¬mined as 26,6±3,9 years (19-34 year-olds). In adolescent group, 4.5 % smoking cases were revealed, whereas the number was 24.74 % for reproductive age group. Regular prenatal care rate of adolescent pregnancy was detected in 73.4%, it was found to be 79.38% in the 20-34 age group. The rate of preterm birth was observed to be significantly higher in the adolescent group; besides the rate of cesarean delivery was higher in between the ages of 20-34 control group. There was no difference between the groups in terms of perinatal parameters.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our study does not demonstrate any increase in perinatal problems with adolescent pregnant women compared to reproductive age group; nevertheless, more extensive studi¬es are needed in order to reduce the number of such pregnan¬cies and minimise perinatal complications.
GİRİŞ ve AMAÇ: Adölesan gebeliklerin sonuçlarını doğurganlık çağındaki kadınların gebelik sonuçlarıyla karşılaştırmak.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2010-2015 yılları arasında Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doğum yapan 19 yaş ve altı ve 20-34 yaş arası gebelerin prenatal muayene ve doğum dosyaları retrospektif incelendi.
BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen 222 adölesan gebenin yaş ortalaması 17,3±0,9 iken, 97 gebeden oluşan doğurgan çağdaki kontrol grubunda yaş ortalaması 26,6±3,9 olarak bulundu. adölesan grupta % 4,5, kontrol grubunda ise % 24,74 oranında sigara kullanımı mevcuttu. Hastanemizde doğum yapan adölesan gebelerde düzenli prenatal takip oranı % 73,4 saptanırken, 20-34 yaş grubunda % 79,38 olarak bulundu. Olgular antepartum ve intrapartum maternal komplikasyon prevelansı açısından değerlendirildiğinde sezaryen doğum oranının 20-34 yaş arası kontrol grubunda,preterm doğum oranının ise adölesan grupta anlamlı olarak yüksek olduğu gözlendi. Perinatal parametreler açısından gruplar arasında bir fark saptanmadı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Adölesan gebelerde reprodüktif yaş gebelerine göre perinatal sorunlar da artış izlenmese de, bu gebelikleri azalt¬mak ve perinatal komplikasyonları en aza indirmek için daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır.