Objective: To present potential mechanisms for female authorship in intensive care research by evaluating the ratio of female first author to senior author in the top 100 most cited articles.
Methods: In the Web of Science search engine, by typing the search key “SU=CRITICAL CARE OR WC=CRITICAL CARE” and in advanced mode; to investigate the female sex ratio in the first and senior author in the top 100 most cited research articles in the international literature written in the field of intensive care.
Results: When the first 100 most cited articles were analyzed regarding the first name and last name gender difference, the rate of first name female authors was 16%. The country with the highest number of female authors writing first names was the United States. In the analysis, when the gender of the first name and the gender of the last name was evaluated, no statistically significant relationship was found between them (p=0.327). A statistically significant difference was found between the gender of the first author and the journal in which the article was published (p=0.021). A significant relationship was found between the gender of the first name and the country of the journal in which the article was published (p=0.032).
Conclusion: When evaluated in terms of article authorship, gender inequalities were identified in scientific activities and academic leadership positions in intensive care. Female gender is underrepresented in the international literature in the field of intensive care.
Amaç: En çok atıf yapılan ilk 100 makaledeki ilk kadın yazar ve kıdemli yazar oranını değerlendirerek, yoğun bakım araştırmalarında yazarlar arasındaki kadın cinsiyet oranını ve rol oynayan potansiyel mekanizmaları tespit etmeyi hedeflemiş bulunmaktayız.
Yöntem: Web of Science arama motorunda “SU=CRITICAL CARE OR WC=CRITICAL CARE” arama anahtarını yazarak ve gelişmiş modda; Uluslararası literatürde yoğun bakım alanında yazılmış en çok atıf alan ilk 100 araştırma makalesi ve bu ilk 100 makaledeki ilk ve kıdemli yazarda kadın cinsiyet oranını araştırıldı.
Bulgular: En çok atıf alan ilk 100 makalenin, ilk isimleri ve son isimleri cinsiyet açısından incelendiğinde, ilk isimde kadın yazar oranı %16 olarak bulundu. İlk isim yazarın kadın yazar sayısının en fazla olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu. Analizde ilk ismin cinsiyeti ile son ismin cinsiyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p=0,327). Buna karşı ilk yazarın cinsiyeti ile makalenin yayınlandığı dergi ve makalenin yayınlandığı derginin ülkesi arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p=0,021, p=0,032).
Sonuç: Yoğun bakım alanındaki bilimsel faaliyetler ve akademik liderlik pozisyonları, makale yazarlığı açısından değerlendirildiğinde cinsiyet eşitsizlikleri tespit edilmiştir. Yoğun bakım alanında uluslararası literatürde kadın cinsiyeti yeterince temsil edilmemektedir.