Objective: Continuous renal replacement therapy (CRRT) is a critical alternative among hemodialysis options in intensive care patients. Healthcare professionals provide access to health-related information using social media. Our aim in this study is to investigate the accuracy and effectiveness of their presentations on the international video sharing site YouTube.
Methods: A video scan was performed on the “www.YouTube.com” website on 21-22 April 2022 using the “CRRT” scan key without any filter. The quality, reliability and accuracy of the videos was determined by the “global quality score” (GQS), “Journal of American Medical Association (JAMA) quality test” and “Modified DISCERN” questionnaire, respectively.
Results: When the quality of the videos was evaluated with the GQS score, 81% of the videos were found to be low quality, 16% medium and 3% high quality according to the GQS results. When videos are analyzed according to their source, it has been determined that only 3% of the academically sourced videos are of high quality. Statistically significant correlation was found between the source of the videos and the results of the quality, reliability and accuracy scale GQS (p=0.026), JAMA (p=0.010), and modified DISCERN (p=0.003).
Conclusion: Our study determined that most of the YouTube videos about CRRT application in intensive care units contain poor quality and insufficient data. High-quality videos were found to be longer and academically sourced videos. However, low quality or erroneous videos should always be checked for accuracy and reliability before being used as educational and training material, as they may harm users.
Amaç: Sürekli renal replasman tedavisi (CRRT), yoğun bakım hastalarında hemodiyaliz seçenekleri arasında kritik bir alternatiftir. Sağlık çalışanları sosyal medyayı kullanarak sağlıkla ilgili bilgilere erişim sağlamaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, uluslararası video paylaşım sitesi YouTube’daki sunumlarının doğruluğunu ve etkinliğini araştırmaktır.
Yöntem: 21-22 Nisan 2022 tarihlerinde “www.YouTube.com” internet sitesinde herhangi bir filtresiz “sürekli renal replasman tedavisi” tarama anahtarı kullanılarak video taraması yapılmıştır. Yoğun bakımda çekilen ilk 100 CRRT videosu listelendi. Görüntülenme, beğeni, beğenmeme, yorum, yüklenen kaynak, kaynak ülke ve kıta sayıları belirlendi ve içerik analizleri yapıldı. Videoların kalitesi, güvenilirliği ve doğruluğu sırasıyla “global quality score” (GQS), “Journal of American Medical Association (JAMA) quality test” ve “Modified DISCERN” anketi ile belirlendi.
Bulgular: Videoların kalitesi GQS puanı ile değerlendirildiğinde, GQS sonuçlarına göre videoların %81’i düşük, %16’sı orta ve %3’ü yüksek kalitede bulunmuştur. Videolar kaynağına göre incelendiğinde akademik kaynaklı videoların sadece %3’ünün yüksek nitelikli olduğu tespit edilmiştir. Videoların kaynağı ile kalite, güvenilirlik ve doğruluk ölçeği GQS (p=0,026), JAMA (p=0,010) ve modifiye DISCERN (p=0,003) ve sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulundu.
Sonuç: Çalışmamız, yoğun bakım ünitelerinde CRRT uygulaması ile ilgili YouTube videolarının çoğunun kalitesiz ve yetersiz veri içerdiğini belirledi. Yüksek kaliteli videoların daha uzun ve akademik kaynaklı videolar olduğu tespit edildi. Bu nedenle, ücretsiz olarak sunulan YouTube videolarını öğretim materyali olarak kullanmak mümkündür. Ancak, düşük kaliteli veya hatalı videolar, kullanıcılara zarar verebileceğinden, eğitim ve öğretim materyali olarak kullanılmadan önce her zaman doğruluk ve güvenilirlik açısından kontrol edilmelidir.