E- ISSN: 3023-6215
Evaluation of Occupational Hygiene Measurement Results of Chemical Risks in Hospitals: A Cross-sectional Study [Anatol J Med ]
Anatol J Med . 2024; 34(3): 257-263 | DOI: 10.4274/anatoljmed.2024.76736

Evaluation of Occupational Hygiene Measurement Results of Chemical Risks in Hospitals: A Cross-sectional Study

Ayşe Coşkun Beyan1, Berke Manoğlu2, Emrah Beyan3
1Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Occupational Medicine, İzmir, Turkey
2Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, İzmir, Turkey
3Private Medifema Hospital, Clinic of Obstetrics and Gynecology, İzmir, Turkey

Objective: According to the characteristics of the tasks in hospitals -cleaning works, laboratory services, polyclinic services- chemicals with high evaporation potential at room temperature and that named volatile organic compounds are used. Healthcare workers are defined as one of the worker groups that are most exposed to chemical risks in the literature. To protect the health of healthcare workers, it is necessary to evaluate the chemical risks in terms of possible negative health and safety effects for health workers and to measure their levels.
Methods: In this cross-sectional study, the measurement of chemical risks in hospitals will be discussed over two years of data from an accredited occupational hygiene laboratory to measure chemical risks.
Results: To 2.328 occupational hygiene measurements performed in 26 hospitals, 341 (14.6%) were related to chemical risks. Of the chemical risk measurement results, 19 (5.5%) exceeded the permissible limit value. Although different occupational risks were measured in 4 hospitals, chemical risks were not measured.
Conclusion: Although the activities and legal legislation offered through risk assessment in our country are sufficient in terms of quality, there are situations that need to be improved in quantity. It has been observed that national standards on the measurement of chemical risks do not adequately define the parameters to be measured, where and how they will be measured.

Keywords: Healthcare workers, hospital, chemical risks, occupational hygiene

Hastanelerde Kimyasal Risklerin İş Hijyeni Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi: Kesitsel Bir Çalışma

Ayşe Coşkun Beyan1, Berke Manoğlu2, Emrah Beyan3
1Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of Occupational Medicine, İzmir, Turkey
2Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, İzmir, Turkey
3Private Medifema Hospital, Clinic of Obstetrics and Gynecology, İzmir, Turkey

Amaç: Hastanelerde yapılan işin özelliklerine göre-temizlik işleri, laboratuvar hizmetleri, poliklinik hizmetleri gibi- birimlerde oda sıcaklığında buharlaşma potansiyeli yüksek olan ve uçucu organik bileşikler adını verdiğimiz kimyasallar kullanılmaktadır. Sağlık çalışanları literatürde kimyasal risklere en yoğun maruz kalan çalışan gruplarından biri olarak tanımlanmaktadır. Sağlık çalışanının sağlığını koruyabilmek için kimyasal risklerin sağlık çalışanları için olası olumsuz sağlık ve güvenlik etkileri açısından değerlendirilmesi ve çalışma ortamlarındaki düzeylerinin ölçülmesi gereklidir.
Yöntem: Kesitsel olarak yürütülen bu çalışmada kimyasal riskleri ölçmek üzere akredite bir iş hijyeni laboratuvarın iki yıllık verileri üzerinden hastanelerdeki kimyasal risklerin ölçümü konusu ilgili ulusal mevzuat ile birlikte tartışılacaktır.
Bulgular: Yirmi altı hastanede yapılan toplam 2,328 iş hijyeni ölçümünden 341’i (%14,6) kimyasal riskler ile ilgili idi. Kimyasal riskler ölçüm sonuçlarından 19’u (%5,5) izin verilen sınır değeri aşmıştı. Dört hastanede diğer iş hijyeni risklerinin ölçümü yapılsa da kimyasal riskler ölçülmemişti.
Sonuç: Ülkemizde risk değerlendirme ile sunulan faaliyetler ve yasal mevzuat nitelik olarak yeterli olsa da nicelik olarak geliştirilmesi gereken durumlar bulunmaktadır. Kimyasal risklerin ölçümü ile ilgili ulusal standartların ölçülecek parametreleri, nerede ve nasıl ölçüleceğini konusunda rehberlere ihtiyaç bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, hastane, kimyasal riskler, iş hijyeni

Corresponding Author: Ayşe Coşkun Beyan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
 (36 accesses)
 (67 downloaded)
LookUs & Online Makale